Istorija

Prva fudbalska lopta je doneta 1919. godine. Loptu je doneo iz Londona student Milisav Vasić koji je igrao u Birmingemu. Iste godine je osnovan i klub koji se zvao prvo „Gučevo“. Vreme je prolazilo, a ime se promenilo u „LSK“ (Loznički Sportski Klub). Kako u to vreme nisu organizovana takmičenja, igrane su samo utakmice sa ekipama iz okolnih mesta (Šabac, Valjevo, Zvornik, Bijeljina…). Prvi predsednik kluba je bio trgovac Pavle Avramović. Tokom Drugog svetskog rata klub se naziva „Trgovački“ a u prvim godinama nakon rata „Jadar“, da bi se ubrzo ustalilo današnje ime.

Ovaj klub je uglavnom igrao u nižim ligama (područne i republičke), sve do 1990-ih, kada su ušli u Drugu saveznu ligu 1993, a ubrzo i u tadašnju Prvu B ligu. Bili su prvoligaši od 1994. sve do 1998. godine. Najbolji rezultati iz ovog perioda su ostali četvrtfinale Kupa SRJ sa Crvenom zvezdom 1996. godine, i učešće u baražu za Prvu A ligu sa Budućnošću iz Podgorice 1996/97.

Posle toga je usledilo igranje u drugoj ligi sve do 2004. godine, kada su ispali iz grupe „Zapad“ sa samo 7 bodova iz 36 mečeva. Nakon toga je usledilo balansiranje između Srpske lige „Zapad“ i Zone „Drina“, gde je klub igrao od sezone 2009/10. do 2012/13, kada je osvojio prvo mesto i vratio se u Srpsku ligu Zapad,

Loznica se vratila u drugi rang takmičenja 2015. godine ali se zadržala samo jednu sezonu. Usled proširenja lige izazvanog pandemijom Kovid 19, Loznica je primljena u Prvu ligu Srbije 2020/21. i u prvoj sezoni je uspela da izbori opstanak. Period proveden u prvoligaškom društu ostaće upamćen po plasmanu u četvrtfinale KUP-a Srbije kada je ispala od Partizana u Beogradu. Svoje utakmice Loznica je igrala u Klupcima na terenu Radničkog pošto je stadion Lagator bio u izgradnji.U Prvoj ligi Srbije takmičila se do sezone 2023/2024  kada je ispala u Srpsku ligu. Ispadanje se dogodilo baš u godini kada je otvoren novi stadion po UEFA standardima kapaciteta 8.400 mesto.

POZNATI BIVŠI IGRAČI KLUBA

Srbija Rodoljub Ivos – Rodo
Srbija Aleksandar Ivoš
Srbija Mateja Kežman
Srbija Vladimir Stojković
Srbija Mladen Milinković
Srbija Veseljko Trivunović
Srbija Ranko Despotović
Srbija Mario Božić
Srbija Dragan Mićić
Srbija Aleksandar Ilić
Srbija Dejan Belić
Srbija Duško Obadović
Srbija Saša Josipović
Srbija Predrag Gajić
Srbija Goran Aleksić
Srbija Svetozar Vukašinović
Srbija Nebojša Vojvodić
Srbija Pero Kosić
Srbija Joakim Duljaj
Srbija Momčilo Maksimović – Miš
Srbija Vladica Petrović
Bosna i Hercegovina Milorad Savić – Zeko
Srbija Nemanja Maksimović
Srbija Nebojša Savić
Srbija Dragan Cerovac