Nikola Milinković : Nikad ne odustajte od cilja

Loznica je, u 1-16 finala Kup-a Srbije,  u velikom stilu pobedila superligaša Čukarički i tako ga eliminisala iz daljeg takmičenja. Strah i trepet za odbranu Čukaričkog predstavljao je Nikola Milinković, ujedno i strelac jedinog gola koji je lozničane odveo u 1/8 finala Kup-a Srbije. Taktika koju je gostima servirao iskusni trener Dragan Mićić, upravo je pogodovala popularnom Džoniju, čije brzinske sposobnosti upravo dolaze do izražaja u kontranapadima.

O svojoj dosadašnjoj karijeri i utiscima nekoliko sati po završetku utakmice, govori ubitačni špic Loznice:

“ Fudbal sam počeo da treniram u svojoj desetoj godini u Dragincu. Nakon igranja za Jadar iz Stupnice odlazim u Mačvu iz Šapca gde sam prošao kroz čuvenu školu fudbala. U Mačvi sam prošao sve mlađe kategorije a kao senior debitovao sam u 18-toj godini. U Mačvi sam ostao punih petnaest godina, osim kraćih epizoda u Finskoj i Uzbekistanu.

Kada sam raskinuo ugovor sa Mačvom, obreo sam se u Loznici sticajem okolnosti. obzirom da mi je supruga iz Loznice. Da ne bih ispao iz treninga, počeo sam da treniram sa momcima iz Loznice, čekajući neki angažman. Trener Mićić mi je rekao da bi želeo da me vidi u svojoj ekipi ali sam rekao da malo pričekaju i da ću, ako ne nađem angažman po meri, pristupiti Loznici. Tako se i desilo i potpisao sam ugovor sa Loznicom sa rokom isteka na leto 2022 godine. Pre svega ono što me je privuklo da potpišem za Loznicu bilo je dobra atmosfera u klubu, fenomenalna hemija među igračima, kvalitetan stručni rad i dobro organizovana uprava koja je posvećena klubu 24 časa. Šta će biti po isteku ugovora videćemo. Bitno je da klub ostvari zacrtani cilj a to  je nastojanje da naredne sezone Loznica postane superligaš.

Trenutno su sve moje ambicije vezane za Loznicu. Naravno da bih želeo kao i svaki igrač da nastupim u crveno ili crno belom dresu ili da pronađem neki povoljan angažman u inostranstvu. Iako znam da mnogi dovode samo mlađe fudbalere, smatram da sam u svojoj 27-moj godini u najboljim godinama za fudbal, obzirom na veliko iskustvo koje sam sticao predhodnih 17 godina.

Privatno sam sasvim drugačiji od onog Nikole koga svi znaju sa zelenog tepiha. Dosta vremena provodim sa suprugom koja je moj najveći oslonac, neko sa kim delim i tugu i radost. Volim prirodu, uživam u šetnjama. U poslednje vreme okupirao me je bilijar a nisu mi strane ni video igrice.

Čukarički smo pobedili pre svega zahvaljujući odličnoj taktici našeg trenera. Koncentrisali smo se više na odbranu prepustivši gostima sredinu terena i lažni osećaj da dominiraju zbog dužeg poseda lopte .Pošto smo ih izvukli iz odbrambene zone, nastojali smo da kontranapadima postignemo gol, koji sam nakon pasa Komarčevića postigao oštrim šutom sa desetak metara. Imali smo još prilika, odličnih šuteva na gol, od kojih je najzrelija bila moja u drugom delu meča kada je stativa protivničkog gola sprečila da povedemo sa 2:0 i tako verovatno već tad zapečatimo sudbinu gostiju. Realno, po situaciji na terenu, trebalo je da bude najmanje 2:0 za nas ali i ovako je super. Rad koji svi zajedno sa trenerom i upravom ulažemo od početkaove sezone morao je doći na naplatu kad tad. Pobedu nad ekipom Čukaričkog gledam kao na nagradu za sve što smo do sada uložili ali nismo uspeli da materijalizujemo sa još nekim bodom više na našem kontu. To što je moj gol odlučio utakmicu za mene je potvrda da se svaki rad isplati. Ne gledam na to ko će od nas da postigne pogodak. Radujem se kad to učini bilo ko od nas. Svi smo mi samo deo ekipe.

Kad sam postigao gol u glavi mi je prostrujalo sećanje dok sam igrao u Mačvi i kada smo u četvrfinalu Kup-a eliminisali veliku Crvenu Zvezdu. Prepozna osam taj osećaj i sada. Pobeda nas sve raduje. Pre početka u svlačionici kao jedan od iskusnijih igrača u ovoj ekipi Loznice rekao sam momcima da ako ponovimo pristup koji smo imali u utakmicama kada smo igrali dobro, ako pokažemo karakter, borbenosti damo sve od sebe , pobeda protiv superligaša nije nemoguća. Neki su me podržali u tome. Najvažnije je da nije bilo nijednog među nama koji nije verovao u mogućnost da pobedimo. Imali smo inicijativu i nismo dozvolili protivniku da nas izvuče sa naše polovine ni po koju cenu. Igrali smo borbeno, pametno, prepustili njima inicijativu, izvukli njihovu zadnju liniju i stvorili prostor da kontrama ugrozimo njihov gol. Sve linije su dobro stajale, pomeranje je bilo odlično tako da Čukarički nije stvorio ni jednu izglednu priliku a sa druge strane mi smo mogli postići još dva gola i naneti gostima težak poraz.

Sledi jedna od najvažnijih utakmica u ligaškom takmičenju. Dolazi nam u ponedeljak bivši superligaš, ekipa Rada. Najvažnije je da posle ove velike pobede ne poletimo. Mi stariji igrači nastojaćemo da ove mlađe prizemljimo i da svi u tu utakmicu uđemo kao danas protiv Čukaričkog i rezultat neće izostati. Najvažnije je da ponovimo pristup kao danas i bodovi će ostati u Loznici. Sa eventualna tri boda protiv Rada i uspeh u zaostaloj utakmici sa Grafičarom, bićemo tamo gde po kvalitetu i zaslužujemo da budemo a to je vrh tabele i borba da kroz playoff, u kojem će igrati najbolje plasirane četiri ekipe, steknemo za sledeću sezonu status superligaša. Teba verovati i nikad ne odustajati od cilja“.

Nikola Milinković Džoni jedan i neponovljiv. Što reče jedan navijač Loznice da bi ga trebalo izmisliti ako ga nema.

Neko ko zna šta hoće u životu i od života, ima jasan cilj, odgovoran i disciplinovan pristup, sigurno će uspeti u životu. Put od malog Draginca do zvezdanih visina nije lak. Svestan je Nikola toga. Čvrsto veruje u sebe i nikada neće odustati od svojih snova. Snovi često postanu java. Ovom skromnom, nenametljivom čoveku, koji je uvek spreman da se stavi na raspolaganje medijima, sa obaveznim osmehom koji pleni, želimo da zvezdanim putevima ostvari svoje ciljeve kako u sportu tako i u životu.  Džoni je to zaslužio. Naš Stvoritelj to zna i uz Nikolu je kao i celokupna sportska javnost Loznice.

Budi zdrav, hrabar i uporan kakav jesi i sada. Budi zvezda vodilja mlađem naraštaju u pokušaju da jednog dana budu kao njihov Džoni.

Srećno Nikola Milinkoviću !