Na Lagatoru niče lepotica

Nedavni plasman fudbalera Loznice u četvrtfinale Kupa Srbije najveći je klupski uspeh u 102 godine dugoj istoriji zeleno-belih sa Lagatora. Izbačena su u dva kola dva superligaša, Čukarički i Radnik iz Surdulice, što neki tumače kao najavu dana kada će FK Loznica igrati elitno domaće takmičenje. Možda već za dve godine kada treba da bude gotov fudbalski stadion čija gradnja uveliko teče.

Ono što je delovalo kao naučna fantastika nekim pređašnjim generacijama, igranje na velikom, modernom stadionu, pod reflektorima, uskoro će biti zbilja, tačnije od februara 2023. godine kada je rok za završetak novog stadiona po UEFA 4 standardima. Pre početka radova najpre je u martu porušen stari Gradski stadion, a na njegovom mestu, nešto bliže hali SC Lagator, počeli su proletos radovi na sportskom objektu koji će imati kapacitet za malo više od osam hiljada gledalaca i 74 mesta za osobe u invalidskim kolicima. Radi se udarnički, angažovano je više od sto radnika, pa su obrisi novog zdanja već vidljivi. Niču tribine, rade se prilazne saobraćajnice, veliki parking i ulica na južnoj strani, do Opšte bolnice i budućeg pomoćnog terena, sa veštačkom travom, koji će se nalaziti tik do novog stadiona.

Ukupna bruto izgrađena površina stadiona biće malo manja od 27.000 metara kvadratnih, imaće pokrivene tribine, reflektore i svu neophodnu prateću infrastrukturu, grejanje glavnog terena, a ”zeleni tepih” biće kombinacija prave i veštačke trave. Novi stadion imaće garažu u koju će moći da se smeste 54 automobila i dva autobusa, što će omogućiti igračima da direktno odlaze u svlačionice, a unutar kompleksa nalaziće se ukupno 265 parking-mesta za posetioce i hiljadu kvadrata parkinga za reportažna kola. Loznički stadion jedan je od nekoliko koje treba da dobije Srbija, a inženjeri koji ga grade kažu da će biti najlepši. Na novom stadionu moći će da se igraju međunarodne utakmice, a neće biti korišćen pre predaje na upotrebu planirane za februar 2023. godine.

FK Loznica se sada za bodove bori u Prvoj ligi Srbije, a dok ne bude gotov novi stadion, utakmice igra na stadionu FK Radnički u prigradskom naselju Klupci. Stari Gradski stadion otišao je u istoriju, a na njemu je u sezoni 1995/96. odigrana utakmica kupa sa Crvenom zvezdom (2:2). Prema nekim podacima, toj utakmici prisustvovalo oko 15.000 gledalaca, što je najveća poseta ikada zabeležena na tom stadionu i uopšte nekom sportskom događaju u Loznici, a gledaoci su osim na dve tribune bili raspoređeni i iza golova. Možda će uskoro ovdašnja publika ponovo u velikom broju dolaziti da gleda kako se u igri za superligaške bodove Loznica nadmeće sa Partizanom, Zvezdom i ostalima na Lagatoru, pod reflektorima, na fudbalskoj lepotici od stadiona.
Sportski kutak
Na Lagatoru Grad Loznica sada ima halu Lagator i otvoreni bazen, a pored stadiona u izgradnji u planu je da narednih godina na tom prostoru budu urađeni zatvoreni bazen i atletski stadion čime bi se dobio jedinstven sportski kutak. Mesto za pripreme sportista i odigravanje atletskih disciplina, plivanja, dvoranskih sportova i, naravno, fudbala. Sportski kompleks kakav bi retko ko imao u Srbiji na tako malom prostoru da se od jednog do drugog sportskog objekta bukvalno može prošetati.
Teretana i kuglana
Kako to kažu građevinci, stadion je, “izašao” iz zemlje, a kako je planirano, njegova zapadna tribina imaće osim suterena i tri sprata. Prostorije sa konferencijskim i medijskim salama i televizijski studio nalaziće se na prvom, drugi je predviđen za zaposlene, tu će se nalaziti kancelarije i sale za sastanke, a najviši nivo za TV studio i kontrolnu sobu i sa njega će VIP posetioci dolaziti do svojih loža. Na severozapadnoj tribini je planiran i ulaz za zvanice i druga akreditovana lica, a u severnom delu, tik do SC Lagator nalaziće se teretana sa fitnes salom i kuglana.

Đ.Janković